Ce beneficii ai de la stat daca ai copii ?

Iata mai jos o lista cu beneficiile pe care le ai de la stat daca ai un copil in Romania :

·         alocatie de 84 lei /luna ( de fapt 0,168 * ISR care pentru 2015 este de 500 de lei) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani;

·         alocatie de 200 lei/ luna (0.4 * ISR) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.

·         concediu de maternitate: acesta insumeaza 126 de zile calendaristice, fiind format din concediu de sarcina (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere si concediu de lauzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Indemnizatia de concediu de maternitate este de 0.85% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni.

·         optiunea 1 : concediu de ingrijire copil – pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum si o indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media  veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de  3.400 lei.

·         optiunea 2 : concediu de ingrijire copil – pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani si care se stabileşte în cuantum de 85% din media  veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de  1.200 lei.

·         stimulent de insertie 500 de lei : persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru  creşterea copilului şi indemnizaţia lunară pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an si obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, au dreptul la  un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 lei pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

·         o crestere a deducerii personale de baza pentru parintele care declara ca are in intretinere copilul ;

De exemplu o persoana cu un salariu brut de 1.050 lei beneficiaza de o deducere personala de baza de 250 de lei, iar daca are un copil in intretinere aceasta deducere se majoreaza la 350 de lei.

·         o zi libera pe an pentru verificarea sanatatii copilului

·        in cazul în care o salariată gravida desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

  •  este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:

a)salariatei gravide sau care a nascut recent din motive care au legătură directă cu starea sa;

b)salariatei care se află în concediu de risc maternal;

c)salariatei care se află în concediu de maternitate;

d)salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;

e)salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.

Articole similare

Comentariul tau aici